[...] w składzie rośliny? Sód (Na): sód jest ważnym pierwiastkiem dla utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Magnes (Mg): wiadomo, że magnez katalizuje ważne reakcje związane z kurczliwością mięśni szkieletowych, a jego niedobór w ludzkim metabolizmie może powodować rozmaite dysfunkcje. Jest niezbędny do [...]
Płatki zbożowe dla dużej części osób są nieodłącznym elementem diety. W szczególności śniadań, które z reguły smakują nam lepiej na słodko. Powszechnie przyjęło się, że tymi najlepszymi są płatki owsiane. Zdecydowanie najczęściej można zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Kiedyś modna była panika związana z kortyzolem. Należy on do podstawowych glikortykosteroidów uwalnianychz kory nadnerczy. Niektórzy obwiniają ten hormon o rozpad mięśni, inni o hamowanie przyrostów masy mięśniowej. Wbrew obiegowym, błędnym opiniom, kortyzol jest jednym z najważniejszych hormonów, bez których mamy do czynienia z bardzo ciężką [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
Jeśli miałbym komuś polecać nawet symboliczną suplementację, to z pewnością zalecałbym magnez i potas. A im ktoś jest bardziej aktywny fizycznie, tym większe może być zapotrzebowanie na składniki mineralne. Norma magnezu dla mężczyzny to 400-420 mg dziennie, jednak sportowcy mogą potrzebować go o wiele więcej. Magnez a ryzyko raka Wystarczające [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
[...] ilości białka. Porcja gotowanych brokuł (100g) to około 3 g białka i aż 2,5 g błonnika. Owsianka Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. [...]
[...] niezwykle dużą zawartością łatwo przyswajalnego żelaza, nie zawiera glutenu i posiada sporo składników mineralnych. Natomiast komosa zawiera duże ilości przyswajalnego białka, witaminę E i minerały takie jak wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź, cynk, potas i żelazo. Przeczytaj również: Która kasza jest najlepsza? Porównanie okiem dietetyka
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
Jest jednym z najczęściej, zaraz po pomidorach i ogórkach, wybieranym warzywem. Ma kilka odmian, jej kolorem jest zielony, choć każdy gatunek ma różny odcień - od zielonożółtego po zieleń butelkową. Zdarzają się też ciemnobrunatne. Poniżej zestawienie tych najczęściej kupowanych i najbardziej znanych sałat. Najgorzej pośród wartości odżywczych i [...]
[...] w jaki sposób się odżywiasz. Jeśli wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych wpłynie na zrzucenie kilku kilogramów, to taki układ można uznać za idealny. Zadbaj o potas i magnez w diecie Wiele osób, które stawiają się u lekarza z powodu problemów z ciśnieniem, słyszy również, że warto wprowadzić więcej warzyw do diety. Warzywa są bogate w [...]